Mr. Dr. Ineke A. Koele

'She is able to be analytical ánd creative, and she is a people person'
- Chambers High Net Worth Guide 2019

De spil van Koele Tax & Legal Perspecta is Ineke Koele, een internationaal georiënteerde advocaat-belastingkundige die met creativiteit en 30 jaar ervaring inspeelt op de werkelijke vraagstellingen van haar cliënten.

Ineke is zowel content- als contextgevoelig, waardoor een scherpe technisch-juridische analyse geïntegreerd wordt met de persoonlijke en pragmatische kant van elke situatie. Dit verklaart ook haar focus op Private Clients en Non Profits en het snijvlak daartussen (Social Enterprises), waar zij een echt verschil kan maken voor haar cliënten.  Ineke staat bekend als een onderhandelaar, strateeg, denker en creatieveling in complexe en internationale zaken.

Wat anderen zeggen, een lijst van Referenties. 
Voor meer achtergrond: Filosofie en Werkwijze.

Reeks Internationale benoemingen en Honors

De kwaliteit van haar werk wordt internationaal erkend door de benoeming van Ineke van diverse exclusieve denktanks, zoals in 2004 van de International Academy for Trust and Estate Law (IAETL), waarvan zij tevens voorzitter is van de Regional Committee for Northern and Western Europe.  In 2015 is zij, uniek voor Nederland, als International Fellow benoemd van de prestigieuze American College of Trust and Estate Counsel (ACTEC). Ook werd Ineke in 2012 benoemd als TEP van de Society of Trust and Estate Practitioners (STEP).

Verder wordt Ineke als leading Private Client lawyer sinds jaren geroemd door cliënten en vakgenoten in de internationale rankings.
In 2019 en 2020 werd zij verkozen door Chambers in Band I (Top Ranked, hoogste categorie) van de High NetWorth Guide, door Legal Week tot de Private Client Global Elite, door CityWealth tot de Private Client International Powerwomen Top 100 en door WHo's Who tot de Private Client Thoughtleaders List 2020. Voor het jaar 2021 is zij shortlisted voor de Citywealth IFC Global Advisor of the Year in de categorie Succession Planning/ Trusts.

Ook is Dr. Koele als Nederlands Expert firm betrokken vanaf de oprichting in 2013 van ESELA, the Legal Network for Social Impact.

Onafhankelijke kwaliteitssamenwerking

Koele Tax & Legal Perspecta werkt met een verscheidenheid aan deskundigen in binnen- en buitenland samen aan de vraagstellingen van haar cliënten. Wij investeren voortdurend in de optimalisering van dit netwerk, Koele Wire.

Door inschakeling van personen in het Koele Wire worden perspectieven verbreed, verrijkt en verscherpt waar nodig of wenselijk. Door deze wijze van werken ontstaat op deelonderwerpen dream teams van zeer ervaren, onafhankelijke professionals. Het kenmerkende van deze aanpak is dat altijd de cliënt centraal staat, en niets anders dan de cliënt.

Spreker, schrijver en docent

Ineke is een regelmatige spreker op binnen- en buitenlandse fora (zie Programma). Daarnaast publiceert ze met regelmaat in zowel binnen- als buitenlandse tijdschriften (zie Publicaties) over exclusieve en vernieuwende onderwerpen.

Opleidingen en accreditaties

Zij studeerde fiscaal recht en civiel recht (cum laude) aan de Universiteit van Groningen. In 2007 promoveerde zij op een internationaal proefschrift aan de Universiteit van Utrecht. In het voorjaar 2015 voltooide zij bovendien de Specialisatieopleiding Erfrecht voor Advocaten (cum laude) aan de Academie voor de Rechtspraktijk. In 2018 voltooide zij aan de Universiteit van Harvard, Program on Negotiation, de opleidingstrajecten 'Negotiating difficult persons and situations' en 'Leveraging Emotions'. In 2020 behaalde Ineke het certficaat Legal Mediator.

Ineke heeft 30 jaar ervaring als belastingadviseur (NOB) en advocaat (NOvA). Zij is lid van de Nederlandse Vereniging van Advocaat-Belastingkundigen (NvAB) en het Genootschap voor Estate Planning (GEP) . Bovendien is zij actief lid van de Society of Trust and Estate Planning (STEP), International Bar Association (IBA), Philanthropy Impact, ESELA en een aantal internationale ‘invite only’ organisaties (zie Internationale Benoemingen).

Hobbies

In haar vrije tijd is Ineke graag bezig met sport (golf, schaatsen, zeilen, yoga) en muziek (piano).

 

 

 

Blog
Drie typen van adequate conflicthantering: van Negotiation, via Mediation naar Conciliation

Gelukkig zijn er advocaten die het toernooimodel nooit omarmd hebben en zich juist richten op resultaat en belangen in plaats van gevechten en standpuntnen.

Publicaties

Shareholder Foundations of Enterprises: the North European style of securing family businesses for the long term In this article, Ineke Koele explores together with Rasmus Feldthusen from the University of Kopenhagen, how and why the traditional business succession system within family businesses needs to be reconsidered.

Enlarging Space for International Philanthropy Following up on her analysis on the topic in her doctoral dissertation, Dr.

Dutch Foundations - ANBI or not ANBI With Brexit on the agenda, there is increased attention for the use of charitable organizations in the Netherlands.

Opvolging moet navolging krijgen In het aprilnummer van FBNed magazine, het tijdschrift voor Familiebedrijven Nederland, schreef Ineke een prikkelende column 'Opvolging moet Navolging krijgen' waarbij zij oproept om bedrijfsopvolgingen niet langer 'top down' te addresseren, maar juist 'bottom up'.

Nederland ANBI land: voorbij cowboy country graag Het Ministerie van Financiën publiceerde eind januari 2017 een evaluatie van de giftenaftrek en de doelmatigheid van de ANBI wetgeving.

Quote interview Familievetes november 2016 Quote interview Ineke Koele met betrekking tot familievetes in het familiebedrijf Als specialist in de fiscaliteit en het erfrecht wordt Ineke geïnterviewd door Sander Schimmelpenninck in een uitvoerige reportage over Familievetes in het november nummer van Quote.

DDB Fiscale aspecten van maatschappelijke vrijgevigheid In de Dikke Blauwe Jaargids 2016/2017 publiceerde Ineke een analyse over de fiscale aspecten van maatschappelijke vrijgevigheid.

The Dutch Private Foundation in comparison with trusts: for the same purpose but rather different Trusts & Trustees, Oxford University Press, February 2016, p. 140-145.  The Dutch Private Foundation provides an alternative paradigm for sustainable asset protection purposes.

De reikwijdte van het APV regime; het mysterie ontrafeld ? Vakblad Estate Planning, juli 2015 Een recente uitspraak van de Hoge Raad over het per 2010 ingevoerde regime voor Afgescheiden Privaat Vermogen geeft voor het eerst richting aan de interpretatie van buitenlandse trusts.

Het familiebedrijf en de nalatenschap: "Familiebedrijf en Navolgingsplanning" Het familiebedrijf en de nalatenschap: 'Familiebedrijf en Navolgingsplanning', Maklu 2015, p. 13 - 21, Erfenisvakdagcahiers nr. 4