Podcast: Macht en Onmacht in het Familiebedrijf, 8 episodes

Het wereldtoneel kenmerkt zich op dit moment door een strijd tussen een cultuur van controle, privacy en dominantie enerzijds en een cultuur van samenwerking, transparantie en regeneratie anderzijds. Wat macht is en wat onmacht, wordt vaak achteraf beoordeeld door de geschiedenis.
 
Uit talloze onderzoeken en case studies blijkt dat in geval van familiebedrijven de eerstgenoemde cultuur op lange termijn in de meeste gevallen leidt tot verval en neergang, terwijl de open 'stewardship' cultuur juist op lange termijn leidt tot navolging, groei en succes. De paradox van macht en onmacht binnen familiebedrijven laat zich verklaren vanuit een reeks van invalshoeken.
Ik ben er trots op dat ik samen met dr. mr. Fred Schonewille als specialisten op het terrein van de 𝗮𝗿𝘁 𝗼𝗳 𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝗰𝗶𝗻𝗴 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗲𝘀𝘁𝘀 in de context van het familiebedrijf, verbonden aan Procompanion, een podcast heb ontwikkeld onder de titel: “𝙈𝙖𝙘𝙝𝙩 𝙚𝙣 𝙊𝙣𝙢𝙖𝙘𝙝𝙩 𝙞𝙣 𝙝𝙚𝙩 𝙁𝙖𝙢𝙞𝙡𝙞𝙚𝙗𝙚𝙙𝙧𝙞𝙟𝙛", bedoeld voor iedereen die betrokken is bij familiebedrijven. Als twee hybride juridische professionals gespecialiseerd in en met decennia ervaring op het snijvlak van familie en bedrijf, nemen we je mee in de fundamentele thema’s van het familiebedrijf waarbij macht en onmacht steeds op hun kop worden gezet.
Het doel van deze podcast is om meer bewustzijn te creëren over de genoemde cultuurverschillen. Patronen en structuren binnen families -en daarmee binnen familiebedrijven - zijn vaak hardnekkig en verandering ervan is daardoor moeilijk. In onze podcast stellen we die verandering juist centraal en zetten we 'macht' op zijn kop. 

De podcast heeft inmiddels een breed publiek en kent de volgende episodes:

 

1. Borrowed from your Grandchildren

2. Het familiestatuut

3. Een governancecode voor het familiebedrijf

4. De STAK (stichting administratiekantoor)

5. Familiale grammatica (met prof. dr. Alain Verbeke, Universiteit Leuven)

6. Balancing Interests

7. Oplossingsgerichte oftewel positieve psychologie (met Louis Cauffman)

8. Tussentaal (dr. Marijke Spanjersberg)