Blog

Blog

Wetsvoorstel Transparantie Maatschappelijke Organisaties

14 maart 2019
Het begin van het einde van onze rechtsstatelijke vrijheid door populistische symboolpolitiek Na enige decennia van onderzoek en praktijk in de non-profit sector ben ik er diep van doordrongen geraakt dat deze sector de buffers vormt van onze democratische rechtstatelijke maatschappij. Lees verder »

Een Doctor's Hospital: a pipe dream ?

02 mei 2018
“In a world of change, the learners shall inherit the earth, while the learned shall find themselves perfectly suited for a world that no longer exists. Lees verder »

Social Enterprises - the Dutch landscape

16 augustus 2017
In the Dutch landscape, various forms of social enterprises exist and emerge from different types of activities. Lees verder »

De zaak Broekhuis: onterving van de familie ten gunste van maatschappelijke stichtingen

10 mei 2017
Er zijn steeds meer vermogende oudere particulieren, die bovendien langer leven en vaker in een schemergebied verkeren van mentale (on)helderheid. Lees verder »

Beyond the rules: de dans om het vermogen van de nieuwe Gouden Eeuw

29 september 2016
In een tijd waarin bedrijven als Google, Twitter en Facebook vooral onze eigen opvattingen laten resoneren is het wezenlijk dat we meer dan ooit gaan realiseren dat we onderdeel zijn van een groter plaatje. Lees verder »

Handen af van de giftenaftrek

10 augustus 2016
In Nederland wordt veel te weinig stilgestaan bij de principes die gepaard gaan met de fiscale aspecten van maatschappelijke vrijgevigheid. Lees verder »

A Good Billionaire

12 februari 2016
Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, heeft in november 2015 aangegeven middels een pledge (een belofte) dat hij 99% van de waarde van zijn aandelen (nu geschat op 45 miljard US dollar) zal besteden aan publieke doelen, ‘to improve the world for the next generation’. Lees verder »

Progressieve heffing in box 3 in de geest van Piketty?

05 oktober 2015
Eerder dit jaar schreef ik een betoog over een verantwoorde vertaling van de oproep van Piketty in fiscaal beleid, in de Dikke Blauwe 2015-2016. Lees verder »

De nieuwe Europese Erfrechtverordening 650/2012: Het conflict van toepasselijk recht verworden tot onderwerp van conflicten?

15 juni 2015
Er is waarschijnlijk geen rechtsgebied waar de couleur locale zodanig verschilt als het erfrecht. Wie erft wat, waarom, en met welke beperkingen ? Op dit terrein is harmonisatie dan ook ver te zoeken. Lees verder »